Apples skylagringstjeneste er mer enn bare et backupverktøy.
Akkurat som det er viktig å lagre fakturaer, kontrakter og familiebilder på et trygt og sikkert sted i hjemmet ditt, er det avgjørende at du lagrer dine digitale dokumenter med samme øye mot bevaring. Hvis du mister telefonen eller slipper iPad midt i en livlig gate, vil du ikke at alle dine innspilte videoer og personlige notater forsvinner i eteren.

For å sikre at det ikke skjer, er det verdt å ta seg tid til å sette opp en digital sikkerhetskopieringsplan ved hjelp av en tjeneste som Apples iCloud. iCloud skiller skjebnen til dine personlige filer fra skjebnen til enheten de er lagret på, og gir deg trygghet om at en død telefon ikke betyr døde minner.

Hva er iCloud?

iCloud er en digital sikkerhetskopieringstjeneste tilgjengelig på Apples IOS- og MacOS-enheter, samt Windows-PCer. Den er designet for å bevare dine viktige filer på Apples servere i tilfelle det skjer noe med enheten din, pluss det beholder alle dine filer og innstillinger i synkronisering på tvers av flere enheter, slik at du kan bytte sømløst fra hverandre.

Hvordan fungerer iCloud?

For å bruke av iClouds sikkerhetskopiering og synkroniseringstjenester må du først konfigurere iCloud på den aktuelle enheten / enhetene.

For iOS-enheter må du sørge for at du har oppdatert til den nyeste versjonen av iOS, åpne deretter Innstillinger-appen og velg iCloud. Når du har angitt Apple ID, kan du velge hvilke filer du vil laste opp automatisk og lastes ned via iCloud.

På Mac kan iCloud aktiveres via menyalternativet Systemvalg, og du kan velge filene for automatisk opplasting og nedlasting via iTunes. På PC må du laste ned iCloud-appen, logge på med Apple-ID-en din og oppgi filene som skal lastes opp og last ned til iCloud via appen.

Når du er konfigurert, kan iCloud automatisk sikkerhetskopiere og synkronisere en rekke filer og innstillinger på tvers av enhetene dine. Disse inkluderer:

Bilder
iCloud vedlikeholder et fotobibliotek av hvert bilde og video du tar på alle enhetene dine. Når du redigerer bilder eller videoer i ditt iCloud fotobibliotek, vil disse endringene gjenspeiles på hvilken som helst enhet du får tilgang til biblioteket med. Du kan også dele valgte filer eller mapper med familie og venner, slik at de kan se og til og med redigere bildene og videoene dine hvis du ønsker det.

Musikk
Mens alle musikkoppkjøpene dine via iTunes allerede er koblet til Apple-ID-en, er det ikke musikk du har kjøpt andre steder. Med iCloud kan du imidlertid laste opp ikke-iTunes-sanger, som de du har revet fra CDer, til ditt iCloud musikkbibliotek og lytt til dem på en iCloud-tilkoblet enhet.

Mail, kontakter, kalender, påminnelser og notater
iCloud integreres med alle Apples innebygde iOS-apper, sikkerhetskopierer og synkroniserer e-postadressene dine, kontaktene dine, kalenderhendelser, påminnelser og notater fra tilhørende Apple-apper.

Passord
iCloud støtter en funksjon som kalles iCloud nøkkelring, som husker brukernavnene og passordene dine for forskjellige nettsteder og apper, slik at du ikke trenger å skrive inn dem når du bytter enheter. iCloud nøkkelring bruker AES-kryptering for å holde passordene dine trygge, og hver enhet du vil bruke med iCloud nøkkelring må være manuelt godkjent av deg for å forhindre uautorisert tilgang.

Full enhetskopiering
IOS-enheter som er konfigurert med iCloud, blir automatisk sikkerhetskopiert over natten (forutsatt at de er koblet til Wi-Fi), og sparer deg for å huske å sikkerhetskopiere dem manuelt hver natt.

Hvis du noen gang trenger å gjenopprette enheten fra en iCloud-sikkerhetskopiering, må du først kontrollere at det finnes en ny sikkerhetskopiering ved å navigere til Innstillinger> iCloud> Lagring> Administrer lagring og se på datoene i sikkerhetskopiene som er oppført. Når du har bekreftet en ny sikkerhetskopiering, går du til Innstillinger> Generelt> Tilbakestill og velger «Slett alt innhold og innstillinger». Alle eksisterende data blir slettet av enheten. Når det er ferdig, gå til Apps & Data-skjermbildet og velg «Gjenopprett fra iCloud Backup». Logg deg på med din Apple-ID, velg sikkerhetskopien du vil gjenopprette, og iCloud vil ta vare på resten.

iCloud Drive
For personlige dokumenter, arbeidsmateriale og andre filer som ikke dekkes av iClouds appintegrasjon, er iCloud Drive svaret. Den fungerer som et online-lager for alle filer du vil ha tilgjengelig på alle iCloud-kompatible enheter, med muligheten til å begynne å redigere en fil på en enhet og fortsette å redigere den på en annen. Dette er ideelt for når du trenger å skifte raskt fra stasjonær PC til bærbar enhet.

Du kan også angi bestemte mapper på enhetene dine for å synkroniseres automatisk med iCloud Drive, slik at eventuelle endringer du gjør når offline blir umiddelbart lastet opp når enheten din kommer tilbake online.

Hva annet trenger jeg å vite om iCloud?
Selv om det ikke koster noe for deg å begynne å bruke iCloud, vil du bli begrenset til 5 GB lagringsplass som er delt på alle enhetene dine. Hvis du finner ut at du trenger mer plass, kan du oppgradere til 50 GB lagringsplass for 15 kr per måned, 200 GB for 50kr per måned eller en fullstendig 2TB for 125kr per måned. Det praktisk som det er å ha alle filene dine lagret på ett sted, vil du være oppmerksom på sikkerhet og tilgjengelighet bekymringer forbundet med denne tilnærmingen. Apple lover høy kryptering på alle filer som er lagret i iCloud, men mange andre selskaper har lovet det samme før de lider av sikkerhetsbrudd og lar uvedkommende få tilgang til kundens personlige filer. Sikkerhet kan aldri være perfekt, så husk bare at alt du lagrer i iCloud, kan potensielt nås av ondsinnede parter.